عبارت فتوولتائیک به معنای تولید الکتریسیته از نور است. در این روش با به کارگیری سلولهای خورشیدی، انرژی حرارتی خورشید مستقیما و بدون استفاده از سازوکارهای محرک به انرژی الکتریکی تبدیل میشود.
سلولهای خورشیدی از نوع نیمه رسانا میباشند که از سیلسیوم یعنی دومین عنصر خورشیدی فراوان پوسته زمین ساخته میشوند. وقتی نور خورشید به یک سلول خورشیدی میتابد به الکترونهای آن انرژی بیشتری میبخشد. بدین ترتیب بین دو الکترود منفی (سیلیکون نوع n) و مثبت (سیلیکون نوع p) سلول خورشیدی اختلاف پتانسیل بروز کرده و این امر موجب جاری شدن جریان بین آنها میشود.
استفاده از سیستمهای سلول خورشیدی (سیستم فتوولتائیک) یک منبع بی خطر برای تولید انرژی برق می باشد. این تکنولوژی مزایای بسیاری نسبت به روش فعلی تولید برق دارد که موجب گسترش استفاده از آن در کشورهای مختلف گردیده است.
مزایای این تکنولوژی عبارتند از:
- اثرات مخرب محیط زیستی سلول های خورشیدی در مقایسه با سایر منابع انرژی مانند سوخت فسیلی و انرژی هسته ای بسیار ناچیز است.
- در مقایسه با سایر روش های تولید انرژی الکتریکی، سیستم های فتوولتائیک الکتریسیته تمیز و در دسترس را بدون مصرف هر گونه سوخت فسیلی و بدون هر گونه حرکت مکانیکی تولید می کنند.
- در سیستم های فتوولتائیک، نیازی به آب برای خنک کردن سیستم نیست.
- در سیستم های فتوولتائیک، محصولات جانبی در حین فرآیند تولید نمی شود.
- یکی دیگر از مشکلات و دغدغه های اساسی دنیای امروز، پایان یافتن منابع سوخت فسیلی به عنوان مهمترین منبع فعلی انرژی دنیا است. از این رو، دسترسی به یک منبع پایان ناپذیر انرژی امری بسیار ضروری به نظر می رسد. انرژی خورشیدی، علاوه بر پایان ناپذیر بودن، منبعی است که انرژی بسیار عظیمی را در اختیار بشر می گذارد و همچنین در اکثر نقاط دنیا قابل دسترسی است و انرژی پاکی به شمار می رود.
- خورشید مهم ترین منبع قابل تجدید انرژی برروی کره زمین است نگرانی هایی که در مورد سوخت های فسیلی و هسته ای وجود دارد، در مورد این منبع انرژی بی معنا است.
- مانند سوخت های هسته ای دارای ضایعات اتمی نمی باشد. (کاهش آلودگیمحیط زیست با مصرف انرژی خورشیدی)
- سیستم های خورشیدی معمولا دارای ضریب ایمنی بسیار بالا می باشند. (کاهش خطرات ناشی از انفجار وسایل گازی با انرژی خورشیدی)
- کاهش قبض های گاز و برق با انرژی های خورشیدی