فناوری اینترنت اشیا (Internet of Things) یکی از جدیدترین تکنولوژیهای دنیای فناوری اطلاعات است. فناوری اینترنت اشیا این امکان را فراهم میکند تا تمامی اشیا و دستگاههای اطراف ما به اینترنت متصل شده و از طریق اپلیکیشن مخصوص در تلفنهای هوشمند کنترل و مدیریت شوند.
امروزه میلیاردها حسگر در سراسر جهان به کار گرفته شده است تا به این ترتیب قابلیت اتصال اشیا به اینترنت فراهم شود. لوازم خانگی، پوشیدنیها، خودرو و بسیاری از دستگاههای دیگر از این قابلیت برخوردار هستند و به زودی این تکنولوژی، تمامی اشیایی که در دنیای ما وجود دارد را در بر خواهد گرفت. کشورهای مختلف نیز خود را برای مواجه شدن با فناوری اینترنت اشیا آماده میکنند و در تلاشند تا استانداردهای این فناوری را توسعه داده و برنامههای کاربردی را برای آن راهاندازی کنند.
کاربردهای اینترنت اشیاء
در حوزه سلامت با به کار گیری اینترنت اشیا خدمات زیر قابل ارائه می باشد:
- جمعآوری دادههای مرتبط با علائم حیاتی بیمار از طریق شبکه سنسورهای متصل به تجهیزات پزشکی و بدن بیمار
- ارسال دادههای جمعآوری شده به بستر ابری مرکز پزشکی مربوطه (برای مثال، یک بیمارستان) برای ذخیرهسازی و پردازش آنها
- تحلیل و مدیریت اطلاعات فرآهمشده از طریق سنسورها
- تضمین دسترسی فراگیر (از هر جا و در هر زمان) و به اشتراکگذاری دادههای پزشکی
در حوزه شهر هوشمند کاربردهای مطروحه زیر را می توان در نظر گرفت:
- کنترل ترافیک: مانیتورینگ حجم تردد خودروها و عابرین در سطح شهر به منظور مدیریت و بهینه کردن مسیر عبور خودروها و عابرین پیاده
- روشنایی هوشمند: هوشمندکردن میزان روشنایی لامپهای خیابانهای سطح شهر با توجه به شرایط محیطی همچون آب و هوا
- مدیریت پسماندهای شهری: تشخیص میزان زباله موجود در سطلهای زباله به منظور بهینه کردن زمان جمع آوری پسماندهای شهری
- پارک هوشمند خودرو: مانیتورینگ پیوسته فضاهای خالی موجود برای پارک خودروها در سطح شهر
- سلامت سازه های شهری: مانیتورینگ ارتعاشات و شرایط مواد در سازه های شهری همچون ساختمانها، پلها و بناهای تاریخی
- نقشه نویز صوتی در شهر: استخراج نقشه نویز صوتی شهر و مانیتورینگ پیوسته و خودکار وضعیت آن در مناطق مختلف شهر
- سیستم حمل و نقل هوشمند: خیابانها و بزرگراه های هوشمند با امکان اعلان هشدار در شرایط بد آب و هوایی یا رخدادهای غیرمنتظره همچون تصادف و ازدحام ترافیک
- شهر امن: مانیتورینگ ویدئویی معابر شهری، مدیریت آتش سوزی، سامانه اعلان عمومی
- آبیاری هوشمند: آبیاری هوشمند فضاهای سبز شهری همچون چمن پارکها
در حوزه کشاورزی کاربردهای زیر را داریم:
- مدیریت منابع آبی: اینترنت اشیا میتواند مصرف آب را به میزان ۱۸۵ میلیارد لیتر در سال کاهش دهد. این فنّاوری میزان منابع موردنیاز برای هر محصول را بررسی میکند و با کنترل منابع آبی موجود، از اتلاف آن جلوگیری میکند.
- کشاورزی دقیق: پیشبینی دقیق آبوهوا و دیگر اطلاعات متغیر، تأثیر زیادی در تولید بهینه محصولات دارد. هر چه دقت این اطلاعات بیشتر باشد احتمال آسیب دیدن محصولات کاهش مییابد. فنّاوریهای مبتنی بر اینترنت اشیا اطلاعات لحظهای و دقیق ( مثل آبوهوا، اطلاعات کاشت و برداشت و کیفیت خاک) را به کشاورزان ارائه کرده و فرایندها را بهبود میبخشند.
- تولید محصولات سالم: اینترنت اشیا علاوه بر کمک به تولید محصول باکیفیت، سلامت غذا را در مراحل مختلف مثل انبار کردن و حملونقل تضمین میکند. این قابلیت با کمک سیستم جامع مدیریت هوشمند ناوگان حمل و نقل به دست میآید که به عوامل مختلف مثل زمان حملونقل، دمای انبار و اطلاعات ثبتشده در سرورهای ابری، دسترسی دارد.