تفاوت تصاویر برداری و نقشه بیتی

بازدید: 466 بازدید

تفاوت تصاویر برداری و نقش بیتی

احتمالا برای شما هم اتفاق افتاده است که وقتی که یک عکس را بزرگ نمایی می‌کنید کیفیت آن افت نموده و لبه‌های آن نیز دارای شکستگی می‌شود. این نوع از تصاویر نمونه‌ای از تصاویر نقشه بیتی هستند در سوی دیگر تصاویر برداری چون بر اساس نقاط و خطوط اتصال این نقاط و روابط ریاضی تولید می‌شوند با تغییر سایز افت کیفیت پیدا نمی‌کنند.

تصاویر برداری (Vector)

در این تصاویر نقش اصلی را اشیاء و اشکال منظم گرافیکی بازی می‌کنند. اشکالی نظیر چند ضلعی ها، خطوط، کمان‌ها، دوایر و … که بتوان آن‌ها را توسط فرمول‌هایی و به شکل بردار در صفحه نشان داد. مزیت این سیستم کیفیت بالای اشکال به هنگام مشاهده، بزرگنمایی، جابجایی و موارد این چنینی می‌باشد. به عنوان مثال اگر در صفحه‌ای یک دایره ترسیم نمایید، این شکل با مشخصه‌های مرکز، شعاع، رنگ، میزان تناسب بین دو قطر اصلی و … در حافظه برنامه ذخیره خواهد شد. لذا اگر سعی در بزگنمایی تصویر داشته باشید برنامه مورد نظر با داشتن موارد ذکر شده می تواند مجددا تصویر را ایجاد کند. به همین دلیل کیفیت تصویر به هنگام بزرگنمایی به هیچ وجه افت نخواهد نمود. مزیت دیگر این روش نسبت به روش نقشه بیتی در حجم بسیار کم فایلهای ذخیره شده می‌باشد. از جمله برنامه‌هایی که از این نوع گرافیک پشتیبانی می‌کنند می توان به FreeHand، CorelDraw و Illustrator اشاره نمود.

تصاویر نقشه بیتی (Bit map)

نقش اصلی در این نوع تصاویر را پیکسل‌ها ایفا می‌کنند. پیکسل کوچکترین واحد رنگی در هر عکس دیجیتال می‌باشد. برنامه‌های نقشه بیتی با نقشه‌ای از نقاط سروکار دارند که مقدار هر یک از این نقاط، رنگ آن نقطه را مشخص می‌کند. به طور مثال برای ذخیره یک تصویر با طول و عرض ۱۰ پیکسل و در حالت ۱۶ بیتی به ۱۰*۱۰*۲۱۶ بیت فضا برای ذخیره سازی نیاز است. واضح است که تصاویر ذخیره شده به این روش حجم زیادی دارند. اِشکال دیگری که به این روش وارد است کاهش کیفیت تصویر به هنگام بزگنمایی می‌باشد.

ادامه مطلب